S A K   Y A N T   N E D E R L A N D

T R A D I T I O N A L  S A K  Y A N T  T A T T O O
Alphen aan den Rijn
 
T h a i l a n d

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
     
 

Als je nooit in Thailand bent geweest en je hebt plannen om ernaartoe te gaan dan kun je hieronder wat informatie opdoen. Op deze pagina wat algemene informatie, een uitleg over omgangsvormen en natuurlijk de kaart van Thailand.

Als je gaat vergeet dan natuurlijk niet om bij Ajarn Thoy Dabos of Ajarn Pi Bang Grating een Sak Yant te laten zetten! Doe ze in elk geval de groeten van Tompet!

 
 
 
T h a i l a n d
 
Geografie
Het koninkrijk Thailand, ook wel het land van de glimlach genoemd, ligt op het schiereiland van Indochina en wordt in het westen begrensd door Myanmar (het vroegere Birma), in het noorden en noordoosten door Laos, in het zuidoosten door Cambodja en in het zuiden door Maleisië. De afstand noord-zuid bedraagt 1.620 kilometer en de afstand oost-west 750 kilometer. Zuid-Thailand bestaat uit een lang schiereiland, dat begrensd wordt door de Indische Oceaan, de Zuid-Chinese Zee en de Golf van Thailand.
Thailand heeft  vele verschillende landschappen; schitterende stranden en regenwouden in het zuiden, een vlak gebied in het midden en het oosten en een bergachtig gebied in het noorden. 

Klimaat
Thailand heeft een tropisch klimaat. Dit betekent dat het er het hele jaar door warm en vochtig is. De gemiddeld laagste (dag)temperatuur is 20 graden Celsius, de gemiddeld hoogste temperatuur is 37 graden Celsius.
Hoewel het land het hele jaar door bezocht kan worden, is de periode van november tot maart het meest geschikt. De temperatuur is dan aangenaam en er valt nauwelijks regen. Van maart tot eind mei is het heet en droog. April is de heetste maand. In de winter kan vooral in het noorden en noordoosten de temperatuur 's avonds en 's nachts flink zakken naar circa 15° C. Een sweater of jack is dan aan te bevelen.


We kunnen het Zuiden van Thailand als volgt indelen:

Omgeving Koh Samui
De beste reistijd voor Koh Samui, Koh Tao en Koh Phangan loopt van half december tot en met september. De minder goede reistijd loopt van oktober tot half december.
In de droge periode kunnen de temperaturen oplopen tot 40 graden (april). De wat koelere maar zonnige maanden zijn januari en februari. Tussen juni en september heb je kans op een tropische regenbui.
Van oktober tot half december valt de meeste neerslag.

Omgeving Phuket
De beste reistijd voor Phuket en omgeving loopt van november tot en met april. De minder goede reistijd loopt van mei tot juni en van september tot oktober.
De maanden waarin de meeste neerslag valt zijn mei tot en met juni en september tot en met oktober. De temperatuur kan dan oplopen tot 35 graden. Echter is het goed mogelijk om in de regenperiode naar Phuket en omgeving te reizen want vaak valt er alleen een tropische bui aan het einde van de dag.
 
Omgeving Trang
De beste reistijd voor Koh Chang en Koh Samet loopt van november tot en met april. Minder goede reistijd loopt van mei tot november.
In de regio Trang loopt de regentijd van mei tot en met november. Tijdens deze periode kan de zee onstuimig worden en kan het flink regenen. In de droge periode lopen de temperaturen uiteen van 28 tot 35 graden en schijnt de zon vol op. In de hete maand april heb je laat in de middag kans op een tropische regenbui.

 
Taal
De voertaal in Thailand is het Thais, een taal met eigen tekens en toonhoogten die moeilijk te leren is. Daarnaast zijn er nog verschillende lokale dialecten van ondermeer de bergbewoners in het noorden. Met name de jongere generatie in Thailand spreekt een beetje Engels, wat op school gegeven wordt. Na de eerste verlegenheid overwonnen te hebben kun je vaak aardige gesprekken met bijvoorbeeld studenten voeren. Natuurlijk zijn gebaren ook handig om duidelijk maken wat je bedoelt.
 
Geldzaken
Lokale valuta in Thailand is de Baht (THB), € 1,- is ongeveer 40 Baht en andersom: 10 Baht is gelijk aan ca. € 0,25 (koers begin 2013). Geld wisselen kan bij de meeste hotels, banken en belangrijke bezienswaardigheden, behalve in kleine dorpen en tijdens een trekking. Zowel dollars als euro’s kunnen op de meeste plaatsen gewisseld worden. Daarnaast kun je met name in duurdere restaurants en winkels betalen met je creditcard, hier heb je tegenwoordig soms de pincode van je creditcard voor nodig!
 

Als je wilt pinnen is op de geldautomaten met een sticker aangegeven welke kaarten je kunt gebruiken, je kaart moet wel voorzien zijn van de juiste logo’s. De meeste Nederlandse banken werken met Mastercard, je kunt online opzoeken waar pinautomaten te vinden zijn: kijk op mastercard.com, selecteer je bestemming en kies dan voor  ‘Find an ATM’.

Let op: sommige banken zetten tegenwoordig een extra beveiliging op je pas, waardoor je niet meer ‘zomaar’ buiten Europa kunt pinnen, je moet dan eerst iets activeren. Check met je eigen bank of je met jouw pinpas in Thailand kunt pinnen! 
 

In gewone restaurants is het gebruikelijk om het wisselgeld achter te laten als fooi. In hotels en bij de eettentjes op straat is het niet gebruikelijk een fooi te geven. Het wordt steeds gebruikelijker om fooi te geven met name voor gidsen, hotelpersoneel en chauffeurs . In lokale restaurants is het minder gebruikelijk maar wordt een fooi zeker gewaardeerd.

Thailand is in veel opzichten goedkoper dan Nederland. Taxi’s, lokale bussen, maaltijden: voor een paar euro kun je heel veel doen. Het is wel slim om bij een taxirit van te voren een prijs af te spreken of te checken of de meter aanstaat. Voor een prima maaltijd in Thailand betaal je ook echt maar heel weinig.
 

Bij de vele eetstalletjes op straat kun je spotgoedkoop eten!


Reisdocumenten
Je moet voor de reis naar Thailand in het bezit zijn van een paspoort dat na vertrek uit Thailand nog minimaal 6 maanden geldig is. Een toeristenvisum krijg je bij aankomst, als je niet langer dan 30 dagen in Thailand blijft. Een eventueel visum voor langer verblijf is verkrijgbaar bij de Ambassade van Thailand in Den Haag. De aanvraagprocedure kunnen veranderen, vraag het dus altijd even na bij de ambassade. Indien je een andere nationaliteit bezit dan de Nederlandse, moet je informeren of er afwijkende regels gelden.

Ambassade van Thailand
Laan Copes van Cattenburgh 123
2585 EZ Den Haag
Tel 070- 345 20 88
Als je per land vanuit Laos naar Thailand reist, is een visum maar 15 dagen geldig!
Denk eraan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort en visum, achter te laten voor familie of bekenden. Of scan belangrijke documenten in, en mail ze naar je eigen mailadres. Je kunt dan altijd en overal printjes uitdraaien als het nodig is!

Communicatie
Telefoneren naar Nederland kan vanuit de meeste hotels, dit is echter vrij duur. Als je kosten wilt besparen kun je het beste een 7-eleven shop inlopen en een "Happy" simkaart kopen, je kan ook naar de MBK, een waanzinnige shopping mall waar je goedkoop een mobieltje kan scoren. E-mail faciliteiten zijn op de meeste plaatsen aanwezig.

Tijd
In de zomertijd is het in Thailand 5 uur later dan in Nederland en in de wintertijd 6 uur later.

Elektriciteit
In Thailand is de netspanning 220 volt.
In de meeste hotels kun je accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen, maar voor de stopcontacten heb je wel een universele stekker nodig.

Eten en drinken
De Thaise keuken is wereldberoemd en een van de hoogtepunten van je reis in Thailand! De Thai houden vooral van allerlei kleine hapjes, het liefst de hele dag door. Vandaar de talrijke eetstalletjes op straat! De meeste gerechten zijn met rijst en/of noedels, aangevuld met kip, varkensvlees, gevogelte, vis of schaaldieren met verschillende kruiden. Een typische snack in het zuiden van Thailand is roti, een pannenkoek met gecondenseerde melk en suiker (en chocolade).
De hygiënische omstandigheden zijn in Thailand niet zo goed als in Nederland. Let daarom goed op en eet alleen gerechten die goed gekookt of gebakken zijn. Vermijd rauwe producten en drink alleen water uit een afgesloten fles (zorg dat je altijd zelf water meeneemt). In veel hotels waar je verblijft kun je eten, bovendien staan in iedere reisgids een aantal tips voor goede restaurants. Ontbijt is inbegrepen bij de meeste accommodaties in Thailand.
 

In Thailand zijn verkeersregels niet zo belangrijk. Pas in elk geval goed op als je een scooter gaat huren en de weg opgaat. .'s avonds laat de weg op gaan is niet echt verstandig.

Tijdens de feestdagen rond het nieuwe jaar vallen er elk jaar veel doden in het verkeer. Het laatste jaar waren er 365 dodelijke slachtoffers en 3329 gewonden bij een totaal van 3176 ongelukken. In Thailand zijn jaarlijks veel verkeersdoden te betreuren. In 2012 waren het er 7784. Het gaat wel de betere kant op want in 2007 waren het er nog 12899.

Hieronder een voorbeeld hoe het oversteken kan gaan ..

 

Feestdagen en Festivals


In Thailand kent men vele (voornamelijk boeddhistische) feesten en festivals.
Met name tijdens volle maan wordt er in veel plaatsen een feest georganiseerd, een kleurrijk festival met zang- en dansvoorstellingen.
Ga er zeker naar toe als je de kans krijgt!

Nieuwjaar  Nieuwjaar vindt plaats zonder veel festiviteiten.
Eind januari/begin feb Het Spring Festival (Chinees Nieuwjaar), vooral in Chinatowns luidruchtig gevierd
Februari (1ste week) Chiang Mai Flower Festival, kleurrijke parades in Chiang Mai.
6 April   Chakri Dag, vrije dag om de stichter van de Chakri Dynasy te vereren.
April Songkran, waterfestival, viering van het Thaise nieuwjaar die in het hele land gepaard gaat met water gooien.
5 Mei Kronings Dag, vrije dag ter ere van de troonbestijging van de koning, ceremonies in Wat Phrae Kaew in Bangkok.
12 Augustus  verjaardag van de koningin.
September/Oktober Vegetarisch festival, veel processies en ceremonies
Oktober/November Thawt Kathin, de periode dat kloosters met veel ceremonies nieuwe kleding krijgen.
5 december  verjaardag van de koning

Gezondheid
Inentingen worden wel dringend aangeraden maar niet verplicht. Het is echter wel verstandig om 6 tot 4 weken voor vertrek contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidvoorzorgsmaatregelen. Het landelijk telefoonnummer hiervoor is: 0900-2025505.  Na het intoetsen van de eigen postcode wordt direct doorverbonden met de dichtstbijzijnde GGD- vestiging. Of neem een kijkje op de website
www.ggdreizen.nl, www.travelclinic.com , www.lcr.nl.
Drink genoeg water in warme landen en niet uit de kraan!

De lange vlucht en de verandering van klimaat & voedsel kunnen je lichaam de eerste paar dagen in de war brengen! Probeer natuurlijk altijd eerst het ziek worden te voorkomen door de eerste dagen rustig aan te doen, geen kraanwater te drinken en geen rauw vlees en ongekookte groenten te eten. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbaar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (bijvoorbeeld Immodium) en tegen uitdroging (ORS). Als de diarree lang aanhoudt kun je een dokter laten komen. Neem bij ernstige klachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij en/of met de lokale agent in Thailand.


Literatuur

Natuurlijk is het leuk wat meer te weten te komen over het land waar je naartoe gaat. Daarom hieronder een aantal tips van boeken die je alvast in de sfeer kunnen brengen. Daarnaast een aantal tips van reisgidsen die handig zijn om mee te nemen:


Reisgidsen:
Lonely Planet Thailand - Joe Cummings (eng.)
Capitool Reisgids Thailand - P. Cornwel-Smith (ned.)
Marco Polo Thailand - K.H. Buschmann (ned.)
Elmar Reishandboek Thailand - Peter en Vie Steinmetz (ned.)
Dominicus Reisgids Thailand - Leon Peterse & Joke Petri (ned.)

Boeken:
Thailand, Zacht als zijde, buigzaam als bamboe - Sjon Hauser Hauser aarzelt niet de lezer een kijkje te laten nemen achter het masker van de Thaise glimlach
De strepen van de tijger - Sjon Hauser  Sjon Hauser volgde de ontwikkelingen van modern Thailand
Tussen bordelen en boeddhisme - Niels Mulder Een jonge antropoloog in het Bangkok van de jaren zestig
Bangkok Hilton - Sandra Gregory & M. Tierney Het aangrijpende en persoonlijke verslag van Sandra Gregory´s jaren in Thaise en Britse gevangenissen.

Vervoer
In Thailand is het heel eenvoudig om een meter-taxi, tuk-tuk of fietstaxi te nemen voor de kleinere afstanden binnen een stad of dorp. Spreek wel altijd vooraf de prijs af met de chauffeur, meestal tussen de 30 en 100 Baht. Voor de langere afstanden kun je gebruik maken van auto taxi’s, bijna alle taxi's zijn voorzien van meters, let erop dat de chauffeur bij het wegrijden de meter ook aanzet. Indien je echt met de lokale bevolking kennis wilt maken, kun je bijvoorbeeld een lokale bus of pick-up truck nemen. Natuurlijk kun je ook altijd gewoon gaan lopen, vaak de manier om veel te zien!

Als je vanaf het vliegveld naar Bangkok gaat met de meter taxi hou dan twee of drie keer 40 Baht in je hand om aan de chauffeur te geven voor bij een van de tolpoortjes op de ring rond Bangkok. Dit voorkomt dat je bij aankomst een discussie moet gaan voeren omdat je denkt dat de chauffeur te veel heeft gerekend voor de rit. Als je de chauffeur 40 Baht tip geeft bij aankomst is hij blij en krijg je een grote glimlach! Me Happy..Happy...You good people..

 

Tip: het is handig om een visitekaartje van het hotel mee te nemen omdat niet iedereen goed Engels praat; zo kun je eenvoudig laten zien waar je moet zijn.

Veiligheid
Thailand is een veilig land te noemen, hoewel het de laatste jaren wel harder is geworden. Let natuurlijk altijd op je waardevolle spullen. Bewaar zoveel mogelijk je waardevolle spullen in de kluis van de hotels. Let op met het aannemen van voedsel van vreemden (met name in treinen en bussen) en met het kopen van “waardevolle” edelstenen.
 

Aan de rivier in Bangkok kun je heerlijk betaalbaar gaan eten.

 

Bangkok
Een zonderlinge mengeling van oost en west, die je terecht het gevoel geeft dat in deze stad van uitersten alles mogelijk is. Vroeg in de morgen gaan monniken in hun saffraangele gewaden langs de huizen om hun eten voor de dag in te zamelen. Door de hele stad vind je fijnbewerkte tempels met grillige daken, bewaakt door stenen beelden van mythische tempelwachters. In deze gigantische stad kun je gebruik maken van meter-taxi’s of tuk-tuk’s om je door de stad te vervoeren. Denk eraan dat er rond het spitsuur veel files zijn. Ook kun je gebruik maken van de rivier taxi die snel en comfortabel dwars door de stad over de Chao Praya rivier vaart. De metro is natuurlijk ook een goed alternatief. Bezoek in Bangkok zeker het koninklijk paleis, Wat Po, de tempel met de liggende boeddha, Wat Arun, de tempel van de dageraad aan de overkant van de rivier en Wat Traimit, de tempel van de gouden boeddha. Daarnaast zijn China town, het nationaal museum, Vivmanmek Paleis, Lumpini park, de Chatuchak weekend markt en de snake farm zeker de moeite waard!

In Bangkok is het spitsuur vaak extreem druk en een echte ramp.
 


 

Chatuchak weekend markt

Met meer dan 8000 kramen en winkeltjes is Chatuchak een "must do" voor shoppers. Zelf kom ik er al jaren en verdwaal er af en toe nog steeds. Omdat je echt 2 dagen nodig hebt om de markt te bezoeken is het leuk om vlakbij in het Liberty Garden Hotel te slapen. Straks meer hierover.

In de hitte van Bangkok vraag je je af hoe het de Thai lukt om zo "droog" te blijven en niet te zweten. Koop een bus ongeparfumeerde [talkpoeder] babypowder en wrijf je daarmee in na het douchen. Vergeet je liezen, knieholtes en oksels niet! Je blijft dan droog en je loopt je holtes niet kapot.

Nog 'n tip van Tom: Doe je geld niet in een portemonnee in je achterzak of schoudertas. Draag je geld veilig in een binnenzak met een rits en een extra veiligheidsspeld op je lichaam. Het geld dat je die dag wil uitgeven doe je gewoon in je broekzak. Hieronder de map van Chatuchak [Jatujak]. Je kan hem groter klikken.

 

Hier een leuk filmpje over de markt..

 

 

Het Liberty Garden Hotel...

Als je naar Chatuchak gaat kun je een of twee leuke dagen hebben in de omgeving van de markt. Je zit dan echt in een Thaise volkswijk met wat hotels, kleine marktjes en kraampjes met van alles en nog wat. De wijk heet Saphan Khwai. Op 10 minuten lopen van de markt is het Liberty Garden Hotel op 215 Praditphat [Road]. Vroeger was het een luxueus 5 sterrenhotel waar o.a. de hoge pieten van de rode Khmer vergaderden. Tegenwoordig is het een 2 sterren hotel...Vergane glorie met gaten in de vloerbedekking, grote kamers met marmer op de muur en af en toe een kakkerlak. Soms is er geen warm water. Zelf lig ik er nooit wakker van. 'n twee persoonskamer kost je 500 - 650 Baht per nacht..Met ontbijt. Er is een groot zwembad op de binnenplaats en je kan daar gewoon lekker zwemmen en chillen.

Vanaf het Liberty loop linksaf Praditphat op en op de hoek zit direct een 7-eleven. Dat is makkelijk. Bij het grote kruispunt ga je linksaf Yonthin road op, aan de overkant zit een Bic C,  en je komt dan na 10 - 15 lopen minuten bij Chatuchak. Onderweg zitten straatverkopers met een kleedje op de stoep hun amuletten, horloges etc. etc. te verkopen. Soms heb je geluk en kun je iets leuks kopen.

Advertentie Liberty Garden Hotel 1968 inclusief spelfout

Een kamer en het zwembad van het Liberty Garden Hotlel

Vanaf het Liberty hotel naar bijvoorbeeld Chinatown kost met de meter taxi 160 baht. Naar de rivier bij de Boeddha Ta Prachan markt en de grote liggende Boeddha ongeveer 200 Baht. Let op als je de boot neemt de rivier op bij de pier van Ta Prachan! Bij terugkomst zit er meestal twee of drie "dames" met een kartonnen bordje waarop staat " Landing Fee 20 Baht ". Gewoon glimlachen en doorlopen, niets zeggen...

Shoppen in Bangkok

Als je een paar dagen te besteden hebt is het leuk om naar de bekende plekken te gaan zoals het paleis en de grote liggende Boeddha. Extreem shoppen kun je bij de goedkope MBK of het luxe Siam Paragon.

Het Siam Paragon.

 

Kanchanaburi
Ten westen van Bangkok ligt de kleine stad Kanchanaburi aan de rivier de Kwai. De plaats waar tijdens de tweede wereldoorlog door dwangarbeiders de beruchte brug werd gebouwd. Vanuit Bangkok ga je met de trein naar Kanchanaburi, een rit met veel couleur locale van ongeveer 3 uur. In Kanchanaburi zijn verschillende indrukwekkende plaatsen die bezocht kunnen worden zoals het Jeath museum, de beroemde brug, de begraafplaats van de prisoners of war en verscheidene kleurrijke tempels. Kanchanaburi is tevens één van de mooiste natuurgebieden van Thailand met dichte jungle en verfrissende Erawan watervallen. Neem bijvoorbeeld de trein over de dodenspoorlijn richting de grens met Birma of ga met rafts een tocht over de rivier maken.


Ayutthaya
Ongeveer 4 uur rijden van Kanchanaburi ligt Ayutthaya, de voormalige hoofdstad van Thailand. De indrukwekkende tempels en ruines die over deze stad verspreid zijn, kunnen eenvoudig per fiets of tuk-tuk taxi bereikt worden. Deze historische gebouwen staan vermeld op de wereld monumentenlijst van Unesco en zijn het bezoeken zeker waard. Veel van de oude boeddhabeelden zijn versierd met saffraan kleurig linten en worden al honderden jaren vereerd door de plaatselijke bevolking die er komt om wierook, fruit en bloemen te offeren. Vanuit het hotel aan de rivier kun je lopend of met de fiets een bezoek brengen aan het museum met oude boeddhabeelden en goudschatten uit de vroeger koninklijke tijd.

Chiang Mai

De tweede stad van Thailand wordt ook wel de roos van het noorden genoemd. Een prachtige stad met oude stadswallen, een gezellige avondmarkt waar je met name veel leuke kleding en souveniers kunt kopen en eeuwenoude tempels zoals de Wat Doi Suthep die boven op een berg is gebouwd. Vanaf de Chiang Mai dierentuin gaan er pick-up trucks naar de top, zo'n 1000 meter hoger dan Chiang Mai. De tempel kan bereikt worden via de zogenaamde Dragon stairs, een trap met wel 300 treden. Het verhaal gaat dat als je de lange trap, afgezet door 2 reusachtige mythische slangen (naga's), driemaal zonder onderbreken kunt beklimmen, je verzekerd kunt zijn van een zorgeloos bestaan. Het gebied met een geheel eigen karakter laat weer een heel ander gezicht van Thailand zien. Bergstammen die zich weinig of niets aantrekken van de moderne tijd, bevolken hier de dichtbegroeide heuvels. De stad is klein genoeg om met de fiets of motorfiets te verkennen. In en om Chiang Mai tref je veel werkplaatsen waar de bekende Thaise zijde en parasols worden gemaakt, ook kun je de buffelmarkt bezoeken die elke vrijdag en zaterdagochtend een stukje buiten de stad wordt gehouden.
 

Phitsanulok en Sukothai

In de vijftiende eeuw is Phitsanulok een tijd lang de hoofdstad geweest van het toenmalige Siam. Bezoek hier bijvoorbeeld de Wat Phra Si Rattana Mahathat, het belangrijkste klooster van de stad. Het klooster ligt aan de voet van de Naresuan Bidge over de rivier de Nan. De Phra Buddha Chinnarat is één van de mooiste Boeddhabeelden van heel Thailand. Ook kun je vanuit Phitsanulok een bezoekje brengen aan Sukothai, de eerste hoofdstad van het oude Siam. Hier staan veel prachtige tempels en paleizen. Veel bezienswaardigheden van de stad staan als werelderfgoed op de lijst van UNESCO.

Chiang Rai

Op ongeveer 800 kilometer van Bangkok ligt Chiang Rai, de hoofdstad van de meest noordelijke provincie. Je kunt deze stad bereiken per vlucht vanuit Bangkok en Chiang Mai, maar vanuit Chiang Mai kun je ook een transfer of openbare bus nemen. Omdat de stad lange tijd geïsoleerd was van de buitenwereld onderscheidt Chiang Rai en zijn omgeving zich van de rest van het land. In dit deel van Thailand vind je nog de unieke cultuur en verschillende bergvolkeren met elk hun eigen gewoonten en tradities. Chiang Rai is tevens hét uitgangspunt voor een bezoek aan de Gouden Driehoek, het drielandenpunt dat bekend staat om de smokkel van opium. Bezoek naast de Gouden Driehoek bijvoorbeeld ook de meest noordelijke stad van Thailand Mae Sai en Khun Kon Waterfall Forest Park met de hoogste watervak van de provincie (70 meter).

Koh Samet

Op ongeveer 4 uur rijden van Bangkok ligt het paradijselijke eiland Koh Samet met als belangrijkste eigenschappen mooie stranden, palmbomen, een heldere blauwe zee en lodges aan het strand.

Mooi uitzicht op Ko Chang


 

Koh Chang
Koh Chang (olifanteiland) is een National Marine Park en het op twee na grootste eiland van Thailand, een onontgonnen gebied dat voor 70 % uit regenwoud bestaat.  Het eiland heeft prachtige witte stranden en een blauwe zee. Het eiland ligt vlakbij de grens met Cambodja en is te bereiken per ferry vanuit Trad. Je kunt vanuit Bangkok met de bus naar Trad, ook is het mogelijk om dit stuk te vliegen. Koh Chang heeft  veel te bieden. De bergachtige en jungleachtige natuur van het eiland is zeker de moeite waard. Je kunt zwemmen onder één van de vele prachtige watervallen die het eiland rijk is. Of rondwandelen in het prachtige natuurpark. Ga alsjeblieft niet rondwandelen op de rug van een olifant. Een boottocht die je meeneemt naar de mooiste tropische eilandjes die de omgeving rijk is, is wel de moeite waard. Maar de belangrijkste activiteiten zijn snorkelen en duiken in de warme tropische wateren rondom Koh Chang. Koh Chang is zonder twijfel een fantastische duikbestemming!


Koh Samui

Koh Samui is een tropisch eiland met wuivende palmbomen en schitterende witte stranden. Het eiland is gemakkelijk te bereiken met een vlucht vanuit Bangkok, Chiang Mai of Phuket. Ook kun je vanuit Bangkok de nachttrein nemen naar Surat Thani en vanuit daar per boot naar Koh Samui reizen. De stranden aan de noord- en zuidkust van het eiland zijn een oase van rust met een heel eigen karakter. De stranden aan de oost- en westkust zijn wat toeristischer met meer hotels en andere faciliteiten. Doordat het op het eiland niet is toegestaan om gebouwen hoger te bouwen dan de palmbomen wordt je uitzicht niet verpest door hoge hotelgebouwen. Maar naast zon, zee en strand zijn er op Koh Samui ook tal van mogelijkheden voor watersport en verschillende bezienswaardigheden zoals de Big Buddha tempel en de Na Muang waterval. Ook vanuit Koh Samui kun je de mooiste tropische eilandjes die de omgeving rijk is bezoeken.

Koh Tao

Koh Tao is een tropisch eiland met wuivende palmbomen, hagelwitte stranden en vooral prachtige, kleurrijke koraalriffen. Het eiland is één van de top duikeilanden van Thailand, maar ook snorkelen is hier erg mooi. Het eiland staat echt bekend als duikeiland en er zijn vele duikscholen. Ook als je nog nooit gedoken hebt, kun je het hier een keertje proberen. Heel bijzonder zijn de reusachtige walvishaaien die je hier een paar maanden per jaar kunt ontmoeten. Koh Tao wordt ook wel schildpad eiland genoemd, door de vorm van het eiland. Maar tijdens een duik is het ook altijd mogelijk er één in het echt tegen te komen!
Je kunt ook een scootertje huren en over de zandwegen van het slechts 21 vierkante kilometer grote eiland naar  het dorpje Aw Leuk rijden. De sfeer op het eiland is erg relaxed, met heerlijke loungemuziek en een cocktailtje in de hand kom je de avond wel door!
Het eiland is gemakkelijk te bereiken met de ferry vanaf Koh Samui (circa 2 uur). Je kunt ook direct vanuit Bangkok naar Koh Tao reizen, je reist dan per nachtrein naar Chumpon en neemt daar de ferry.

Hoe doe je dat in Thailand..

De beroemde ‘Thaise Glimlach’ (Yim) is één van de vele mysteries van Thailand. Hoewel wij een glimlach altijd als een uiting van vriendelijkheid ervaren, heeft een glimlach voor een Thai een andere betekenis en functie.

Voor een Thai is een glimlach een belangrijke non-verbale manier van communiceren. Er zijn wel meer dan 10 verschillende vormen van glimlachen die ook een eigen betekenis hebben. De Thai gebruikt de glimlach als een soort zelfbescherming. Een lach moet problemen voorkomen en oplossen. Ook zijn Thai van mening dat je er veel mooier uitziet wanneer je lacht.

Een land zonder regels

Thailand is een bijzonder land, niet zelden omdat de Thai ongeschreven wetten hebben die wij niet begrijpen. Regels die orde moeten scheppen in de chaos. Daar waar Nederland overgeorganiseerd is en er zoveel regels zijn dat niemand ze meer kan onthouden, geldt voor Thailand het tegenovergestelde. Er zijn maar weinig regels. En de Thai interpreteren die ook nog eens zoals het uitkomt. Voor een farang is er geen touw aan vast te knopen en vaak leidt dit tot een gevoel van onbegrip, ergernis en zelfs wanhoop.

Iemand overleden? ........Blijven lachen

Eén van die ongeschreven wetten is het gebruik van de glimlach. Een huis in brand? Een verkeersongeval met doden? Je zult Thai na een paar minuten zien glimlachen. Niet omdat ze het grappig vinden wat er gebeurd is, maar omdat de tragedies van het leven zo onvoorspelbaar en ingrijpend kunnen zijn, dat alleen lachen je op de been houdt.

Onverschilligheid als zelfbescherming

Farang vinden Thai onverschillig omdat ze altijd maar lachen ook bij ernstige problemen. Wij worden alleen maar kwader als iemand lacht om onze problemen. Hoewel onverschilligheid ook wel onlosmakelijk verbonden is met de Thaise cultuur, is dat ook een soort van zelfbescherming. Weet je het even niet meer? Lachen biedt uitkomst.

Gezichtsverlies, trots en eigenwaarde

Zoals gezegd zijn er vanuit de Thaise cultuur een aantal omgangsvormen, regels die Thai erg belangrijk vinden. De allerbelangrijkste is ‘losing face’ oftewel gezichtsverlies. De meeste Thai zijn arm. Het enige van ‘waarde’ wat ze bezitten, is ‘eigenwaarde’. Wanneer je dat verliest, heb je in de ogen van de Thai echt helemaal niets meer. Trots en eigenwaarde moeten de Thai respect en zelfvertrouwen opleveren. Omdat iedere Thai dat erg belangrijk vindt, doen ze er alles aan om voor zichzelf en anderen te voorkomen dat er gezichtsverlies geleden wordt.

Omgangsregels om gezichtverlies te voorkomen

Gezichtsverlies is het ergste wat een Thai kan overkomen. Dit moet te allen tijde worden voorkomen. De hele Thaise maatschappij is daarop ingericht. Hoe doen ze dit? Door onder andere:

 • Nooit in het openbaar je geduld te verliezen of boos te worden.
 • Conflicten te vermijden.
 • Geen stemverheffingen te gebruiken of te schreeuwen.
 • Anderen niet te bekritiseren en tolerant te zijn.
 • Geen overdreven emoties tonen.
 • Een ander niet belasten met jouw problemen.

Deze spelregels zijn voor de Thai erg belangrijk omdat zij denken dat dit de enige manier is om zonder problemen met elkaar een samenleving te vormen.

Tijdens het regenseizoen blijf je ook glimlachen.

Glimlach als masker

Een glimlach is een praktisch antwoord op iedere situatie waar een Thai geen raad me weet. De Thai gebruikt het onder andere voor:

 • Blijdschap
 • Schaamte
 • Angst
 • Spanning
 • Onzekerheid
 • Zich te verontschuldigen
 • Anderen op het gemak te stellen

De beroemde Thaise glimlach kent vele soorten die allemaal hun eigen betekenis hebben. Voor ons buitenstaanders zien ze er allemaal hetzelfde uit, Thai echter begrijpen heel goed wat de specifieke glimlach betekent. Een aantal vormen die de Thai gebruiken:

 • YIM tak tai: De beleefde glimlach, wordt gebruikt bij ontmoetingen met bijvoorbeeld een farang.
 • feun YIM: De geforceerde glimlach. Ik lach wel maar eigenlijk wil ik het niet.
 • YIM cheuat cheuan: De glimlach van iemand die net gewonnen heeft van zijn rivaal.
 • YIM tang nam dtah: De echt gelukkige glimlach.
 • YIM tak tan: De “sorry, maar je hebt geen gelijk” glimlach.
 • YIM sao: De glimlach die droefheid of verdriet moet maskeren.
 • YIM mee lay-nai: De boosaardige glimlach.
 • YIM cheun chom: De bewonderende glimlach.
 • YIM yor: De arrogante glimlach.
 • YIM yair yair: De glimlach om zich te verontschuldigen en zich te redden uit een ongemakkelijke of pijnlijke situatie.
 • YIM hairng: De nerveuze, verontschuldigende glimlach.
 • YIM soo: De “het kan bijna niet slechter dus ik kan maar beter gaan lachen” glimlach.

Misverstanden over Thai

De beleefdheid en het lachen, worden door toeristen vaak geïnterpreteerd dat Thai verlegen en onderdanig zijn. Niets is minder waar. Ga maar eens met een expat praten die een aantal jaren in Thailand woont. Zoals al vaker gezegd en geschreven, onthoud één ding over Thailand: niets is wat het lijkt.

Thaise cultuur: woorden hebben minder betekenis

De Thaise cultuur is geen cultuur van spreken en woorden zoals in het Westen, waar bekende filosofen vandaan komen. In het Westen is alles gemakkelijk te begrijpen zijn de regels duidelijk. Wij gebruiken de taal om te communiceren: “ja” is ja en “nee” is nee. Ik geloof je of ik geloof je niet. Wij hebben die woorden nodig om te begrijpen wat een ander bedoeld. Wij willen duidelijkheid.

“Ja” kan “nee” betekenen

Thai daarentegen niet. Een Thai kan “ja” zeggen en erbij glimlachen. Die glimlach betekent dan meer dan het woord. De glimlach kan betekenen “nee” of  “misschien”. Een Thai kan dus gemakkelijk “ja” zeggen en “nee” bedoelen.
Dit zorgt er ook voor dat de Thaise taal een mijnenveld is voor buitenstaanders. De connectie van de Thaise taal met de lichaamstaal is zo groot dat het voor ons vaak onbegrijpelijk is.

Glimlach zegt niets over de stemming

De glimlach en beleefdheid zeggen dus niets over wat een Thai voelt of denkt. Het is slechts een uiting van iets wat aan verandering onderhevig is. Immers wanneer je lacht, zowel bij verdriet als vreugde, is het voor ons lastig om je werkelijke gevoelens te begrijpen.
Thai kunnen dus leven in een stemming die de werkelijkheid verbergt en waar ze zelf voor kiezen. Wij kunnen alleen maar lachen als we blij zijn een Thai kan lachen als hij of zij intens verdrietig is.

De glimlach is een geweldig hulpmiddel om onvolkomenheden en fouten te verbergen. Sommigen noemen het onverschilligheid of tolerantie. In werkelijkheid is de glimlach een poging om te overleven in een harde wereld van armoede en een onzeker bestaan. De glimlach zorg voor een vorm van onafhankelijkheid. Het is soort schild dat je kan beschermen en het helpt je in moeilijke tijden.

Thailand het meest tolerante land ter wereld

Al het bovenstaande verklaart ook de enorme tolerantie ten opzichte van anderen (bijvoorbeeld homoseksuelen en transseksuelen) in het Thaise Koninkrijk. Je bemoeit je niet met anderen en je bekritiseert een ander niet. Tolerantie betekent ook dat jij je niet druk hoeft te maken over de problemen van anderen. Daarnaast is tolerantie mede bedoeld om gezichtverlies te voorkomen. Door geen kritiek op anderen te hebben behoud je ook je eigen zelfrespect.
Ironie en sarcasme zijn dan ook volledig onbekende begrippen in Thailand. Je gaat immers niet met woorden de confrontatie aan met een ander. Je praat alleen over onderwerpen die relevant en nuttig zijn voor de ander zonder hem of haar te veroordelen of kritisch te zijn.

Tolerantie heeft ook nadelen

Hoewel wij de tolerantie in Thailand prachtig vinden heeft het ook een schaduwzijde. Op school bijvoorbeeld zal  een student nooit mislukken. Een docent moet namelijk een goed cijfer geven. Immers het falen van het kind zou het falen van de hele familie betekenen.

De tolerantie betekent in de praktijk een niet kritische houding tegenover elkaar. Dit komt de kwaliteit van het werk niet altijd ten goede. De jongere generatie verandert al enigszins, Thailand wordt langzaam een meer competitieve samenleving. Maar ook de leiders van morgen blijven sterk verbonden met de cultuur van de ouders die de tradities koesteren.
Beleefdheid en je niet bemoeien met anderen blijven de belangrijkste omgangsregels in Thailand. Een ander niet tegenspreken of kwetsen. Beleefd blijven luisteren, ook al is het dodelijk saai.

Regels voor een farang

Wanneer je het toch nodig vindt om een Thai tegen te spreken of terecht te wijzen, doe dat dan met tact en volgens de Thaise spelregels. Spreekt zacht en beheerst zonder stemverheffing. En vooral glimlachen! Daarmee toon je respect voor de ander en geeft je diegene de kans om zich met een glimlach te verdedigen en zich uit de hachelijke situatie te redden.
Schreeuwen tegen een Thai in het openbaar is een ernstige belediging, het kan leiden tot gezichtverlies en zal zeker niet tot een oplossing leiden. Als je in Thailand woont of vakantie viert, zal je het ook op de Thaise manier moeten oplossen, hoe onlogisch dat voor ons ook is.

Het Thaise Sonkran feest

Songkran

Songkran is het Thaise (Boeddhistische) Nieuwjaar en wordt officieel gevierd van 13 t/m 15 april. In de grotere steden van Thailand kan het feest rondom het Songkran vaak wel een week duren. In de Songkran periode gaan de Thai vaak terug naar hun geboorteplaats om daar samen met hun familie dit feest te vieren.

Het feest dat van oorsprong alleen in het noorden van Thailand gevierd werd is inmiddels over heel Thailand verspreid.  De beroemdste Songkran feesten worden echter nog steeds in noord Thaise stad Chiang Mai gevierd. Chiang Mai wordt in Thailand algemeen aanvaardt als het centrum van het Songkran feest.

Reinigen, respect tonen en feest vieren tijden het Songkran.

Traditioneel staat het Songkran feest in het teken van reiniging en respect tonen. Huizen worden schoongemaakt, Boeddhabeelden gewassen en de jongere generaties betuigen respect aan de ouderen. Elke stad in Thailand heeft zijn optocht waarin Boeddhabeelden op praalwagens door de straten worden gereden. Iedereen kan tijdens deze tocht  de voor dit ritueel uit de tempels gehaalde beelden  met water besprenkelen. Ook worden er overal tal van culturele activiteiten georganiseerd. Er wordt tijdens het Songkran uitbundig feest gevierd waarbij er veel muziek wordt gemaakt, gedanst en gedronken.

Water gooien tijdens het Songkran.

Een typische uiting van het Songkran feest is het gooien met water. Daarom wordt het Songkran in Thailand ook wel het ‘Water Festival’ genoemd. Het water is een symbolische handeling voor het reinigen van geest en lichaam. Ook spoelt het water de zonden en het ongeluk van het afgelopen jaar van je af. Overal langs de weg zie je mensen met emmers, tuinslangen en waterpistolen om voorbijgangers nat te maken. Op de langzaam voorbij rijdende pick-up’s zitten mensen die vanuit een grote waterbak kleine bakjes met water vullen om dit vervolgens over een ieder te gooien die ze tegenkomen.

 

De kaart van Thailand

Thailand heeft in totaal 72 provincies

De 72 provincies van  Thailand

01. Ang Thong
02. Buriram
03. CHachoengsao
04. Chai Nat
05. Chaiyaphum
06. Chanthaburi
07. Chang Mai
08. Chang Rai
09. Chon Buri
10. Chumphon
11. Kalasin
12. Kamphaeng Phet
13. Kanchanaburi
14. Khon Kaen
15. Krabi
16. Krung Thep Mahanakhon
17. Lampang
18. Lampang
19. Loei
20. Lop Buri
21. Mae Hong Son
22. Maha Sarakham
23. Nakhon Nayok
24. Nakhon Pathim
25. Nakhon Phanom
26. Nakhon Ratchasima
27. Nakhon Sawan
28. Nakhin Si Thammarat
29. Nan
30. Narathiwat
31. Nong Khai
32. Nonthaburi
33. Pathum Thani
34. Pattani
35. Phangnga
36. Phatthalung
37. Phayao
38. Phetchabun
39. Phetchaburi
40. Phichit
41. Phitsanulok
42. Phra Nakhon Si Ayuthaya
43. Phrae
44. Phuket
45. Prachin Buri
46. Prachuap Khiri Khan
47. Ranong
48. Ratchaburi
49. Rayong
50. Roi Et
51. Sakon Nakhon
52. Samut Prakan
53. Samut Sakhon
54. Samut Songkhram
55. Sara Buri
56. Satun
57. Sing Buri
58. Sisaket
59. Songkhia
60. Sukhothai
61. Suphan Buri
62. Surat Thani
63. Surin
64. Tak
65. Trang
66. Trat
67. Ubon Ratchatani
68. Udon Thani
69. Uthai Thani
70. Uttaradit
71. Yala
72. Yasonthon

Thai Tattoo wenst je alvast een fantastische tijd in Thailand!

© Sakyant.nl BV 2014 - 2015

 
 

 
     
 

Bijdragen, Bronvermelding en dank aan Jenny, Stefan, Outsight, Jan, thailand blog en Mariska.